dinsdag 26 februari 2008

Nieuwe week, nieuwe afspraken

Gisteren was opnieuw een drukke dag. De voormiddag ving nochtans rustig aan, met een uitgebreid ontbijt in Mezzaluna (koffie, fruitsap, twee eitjes, toast, brood en lekkere "foel" (Egyptische bonenpasta)) om de innerlijke mens te sterken en vervolgens een aanzet tot het schrijven van het artikel over Shariati dat ik aan het VMT beloofd heb. In de namiddag ging ik dan naar downtown Cairo en de HQ van de tagammu, waar Ahmed Belal en compagnie een aantal nieuwe afspraken voor mij verzorgden; even leek het zelfs of ik een persoonlijk secretariaat had... Ik ben al druk aan het nadenken over een goede manier om hen te bedanken voor alle inspanningen die ze tot nu toe al voor mij geleverd hebben.

Rond 18u verlieten we "al-hizb" (de partij) zoals ze het daar plegen te noemen en trokken we naar een cafeetje in de buurt. Daar vervoegden ons algauw Ahmed Mustafa, die zich uitgebreid verontschuldigde voor zijn afwezigheid de vorige keer -moeder plots naar het ziekenhuis, etc, enfin, waar of niet waar, de jongen leek er oprecht mee in te zitten en ik ben niet echt haatdragend...-, Amira en Umniyya, die beiden voor al-ahali werken (de krant van al-hizb) en Umar, een jong lid van de Libanese Communistische Partij, die een week in Caïro op bezoek is om de banden met al-hizb te versterken. Aangezien het Umars eerste dag in Caïro was, ging ons gezelschap weldra op pad doorheen Caïro, van de moderne downtownwijken naar Fatimidisch Caïro en Khan al-Khalili, waar de stroom Japanse toeristen inmiddels opgedroogd was. Heel gezelllig allemaal, maar opnieuw werd ik geconfronteerd met de noodzaak om snel Egyptisch Arabisch te leren...

Vandaag heb ik om 16u een afspraak met dr. Farag Abdelfateh, een economist van het departement African Studies & Researches van de Caïro University en kaderlid van al-hizb. Inderdaad, ik moet opnieuw naar die verschrikkelijk onoverzichtelijke Cairo University en ik beken dat ik er weinig zin in heb, niet in het minst omdat het een uurtje of twee/drie zal duren eer ik effectief bij Farag zijn bureau aankom. Tussendoor mag ik ook niet vergeten te bellen naar dr. Dia Rashwan, een specialist van het islamisme, werkzaam in het al-ahram Centre for Political and Strategical Studies, om ergens deze week af te spreken. Ahmed heeft me ook het telefoonnummer gegeven van Aida Sayf ad-Dawla, iemand van het Nadima Centre for Human Rights, maar ik houd haar in reserve, aangezien mensenrechtenorganisaties niet meteen mijn prioriteit vormen en het gesprek met die andere mensenrechtenactivist, Bahey, niet zo interessant was.
Indien ik deze (voor)middag nog wat tijd heb, zal ik een kijkje nemen in hotel Flamenco in Gezira, waar het congres van het AAPSO plaatsgrijpt. In principe is het congres gesloten, maar misschien geraak ik als "observer" wel binnen...
Ten slotte heeft Ahmed mij vanavond uitgenodigd voor een Egyptisch concert van al-hizb in het Russisch Centrum in Dokki. Aangezien het reeds om 18u30 begint, hoop ik op tijd uit de Cairo University te ontsnappen!

Morgen heb ik, momenteel nog, een vrije dag, maar donderdag heb ik weer een heleboel afspraken. Het interview waar ik het meest naar uitkijk is echter voor deze zaterdag, wanneer ik met Essan al-Aryan, het zogenaamde "linkse" of "progressieve" lid van de Moslimbroeders zal spreken (hoewel dit volgens sommigen een contradictio in terminis is).


Uitzicht vanuit mijn nieuwe flat


IdemGeen opmerkingen: