maandag 6 april 2009

April 6th Youth Movement

Vandaag beloofde een "dag van woede" te worden, als je de facebookgroep April 6th Youth Movement mocht geloven. Exact een jaar geleden, 6 april 2008, vond een krachtige staking plaats in de industriestad Mahalla al-Kubra die in andere steden op (beperkte) sympathiebetogingen, sit-ins en stakingen kon rekenen. Deze staking was het culminatiemoment van twee jaar syndicaal protest met politieke ondertonen en werd door het regime hevig onderdrukt. Een groep jongeren werd door deze beweging geïnspireerd, 'organiseerde' zich via facebook en riep begin mei vorig jaar een algemene staking uit. Aangezien deze groep geen inplanting heeft - laat staan een actieve werking - in de volkswijken en/of de bedrijven, werd de staking natuurlijk een gigantische flop.

De facebookactivisten hebben echter geen lessen uit dit fiasco getrokken en riepen vandaag opnieuw op tot een "algemene staking" en een "dag van woede" om de herinnering aan 6 april levende te houden. De actie had dan ook vooral succes bij studenten; 2000 studenten betoogden in Mansura, 800 in Helwan, 300 in Cairo University, kleinere groepen in Ain Shams University, Asyut & Alexandrië. Als studentenprotest was dit een geslaagde actie; als algemene staking een flop. De gewone man en vrouw in de straat wist niet wat er aan de hand was, het verkeer was zijn drukke en chaotische zelf, de bedrijven lagen niet stil, alle winkels waren open, enzovoort. Mochten de ordediensten zich niet massaal ontplooid hebben, had waarschijnlijk 99% van de inwoners in Cairo niet eens geweten hebben dat er een "algemene staking" was.

De facebookgroep had tot een massabetoging voor het hoofdkwartier van de Egyptian Trade Union Federation opgeroepen. Behalve honderden tot op de tanden bewapende politieagenten en een groepje journalisten, heb ik daar niemand gezien. Een andere locus van protest was het gebouw van het journalistensyndicaat. Een veertigtal activisten stonden op de trappen van het overigens erg impressionante gebouw (denk Vooruit x2 inzake hoogte & kitch) slogans te roepen.


Na op deze manifestatie van - blijkbaar maatschappelijk sterk geïsoleerde - middenklasse-intellecuelen met een aantal mensen gesproken te hebben, ging ik naar het HQ van Tagammu, waar ik Ahmed Belal heb geïnterviewd. Ahmed was vorig jaar in Mahalla toen de beweging daar hevig onderdrukt werd (drie jongeren doodgeschoten, tientallen manifestanten met verwondingen in het ziekenhuis) en haalde dan ook scherp uit naar de voluntaristische facebookactivisten die met deze "staking" de beweging eerder in diskrediet brengen dan haar versterken. Een Egyptische massabeweging kan enkel ontstaan wanneer activisten onder, bij, tussen, samen met de massa's aan politiek doen.