donderdag 2 april 2009

SP.a Rood in Egypte?

Mannelijke intuïtie deugt duidelijk niet; het appartement was deze namiddag al verhuurd. Pech. Ander en beter. Etc. Nu het goede nieuws! Vandaag ben ik nog eens naar het HQ van de socialistische Tagammu-partij geweest en de redactie van hun krant al-ahali. Daar liep ik een aantal oude bekenden tegen het lijf, zoals Ahmed Belal en Omniyya. Ahmed besloot onmiddellijk me met m'n onderzoek te helpen en vroeg me naar een lijst met mensen die hij voor mij moest contacteren. Voor ik het wist, had ik afspraken met Ayman Nur (de leider van de Ghad partij die na zijn deelname aan de presidentsverkiezingen voor een aantal jaar de gevangenis in vloog); Kamal Abas (hoofd van een belangrijke onafhankelijke vakbondsassociatie); Ahmed Shabeen (een van de leiders van Kifaya); de voorzitter & (nieuwe) secretaris-generaal van Tagammu; Rifa'at Said; Diaa Rashwan & Abdel Moneim Said Ali (al-ahram research center); en Hamdeen Sabahi (MP van de niet erkende nasseristische Karama-partij). Verder ging hij nog iemand van de islamistische Labor Party zoeken; van de Alexandrijnse Moslimbroederssplit; de MP van de Moslimbroeders uit Mahalla; en iemand van het Center for Socialist Studies. Als klap op de vuurpijl heb ik mijn eerste interview achter de rug, namelijk met een medeoprichter van Tagammu. Phew!

Tijdens het gesprek met Ahmed en het interview met Ali bleek al snel dat een aantal militanten en kaders van Tagammu door de gebeurtenissen van het afgelopen jaar geradicaliseerd zijn. Enerzijds vormde de beweging rond Ghazl al-Mahalla een herbevestiging van de centrale rol die de arbeidersbeweging kan en moet spelen in de strijd tegen het regime en anderzijds toonde de wereldwijde crisis definitief het failliet aan van de oude, neoliberale recepten. Woorden als arbeidersklasse en socialisme werden vandaag opnieuw in de mond genomen - een groot verschil met vorig jaar waar de brave, electorale strijd om de (schijn)democratie de enige valabele strategie leek.
Net als SP.a Rood in België wil een deel van Tagammu zich terug in de arbeidersklasse verankeren, aangezien deze sociaal-economische groep door haar leefwereld, werksituatie en potentiële macht nog steeds de ruggegraat vormt van elk socialistisch project. Toen ik vertelde over SP.a Rood bracht dit een instemmend gebrom teweeg; "helaas hebben wij zo geen tendenstraditie in al-hizb (de partij)" klonk het dan. Grinnikend verklaarde ik dat dit heden ook in onze socialistische partij allesbehalve vanzelfsprekend is, maar iets waar de socialistische militanten nog steeds voor strijden.

Toen ik in de redactie van al-ahali toekwam, hoorde ik van Omniyya dat Tagammu niet aan de 'staking' van 6 april zou deelnemen. Zijzelf was het niet eens met deze beslissing, maar Ahmed merkte terecht op dat deze 'staking' een flop zou worden. De staking van 6 april 2008 kwam er na een oproep van de arbeiders van Mahalla en werd dan ook vooral in Mahalla zelf goed opgevolgd. Dit jaar wordt de staking door een facebookgroep 'georganiseerd', zonder enige inplanting in de bedrijven en volkswijken. De respons op de stakingsoproep zal bijgevolg klein zijn en het regime zal zich in de handen wrijven, aangezien het falen van deze voluntaristische actie de hele beweging in diskrediet brengt. De vraag is natuurlijk of Tagammu deze kritiek niet kan uiten en tezelfdertijd toch de actie kan steunen...

Bij de weg, foto's zullen verschijnen van zodra ik mijn batterijen heb teruggevonden ;)

2 opmerkingen:

Sander Van der Maelen zei

/me is jealous ;)

Marc Laceur zei

Succes met het vinden van een flat.
Voor de rest vlieg je er direct goed in.