donderdag 10 maart 2011

Dag 4: Waar de Maane Bleef Stille Staan

De kogel is door de Kerk: we zullen de komende 22 nachten en 23 dagen verblijven in hotel Bella Luna. Gesitueerd in een typisch 19de eeuws gebouw met hoge plafonds en houten vloeren in hartje Downtown, is dit hotel misschien al wat afgeleefd, maar heeft het wel zijn klassieke charme behouden. Morgen na check-in zullen we proberen wat foto's te nemen. Na dit heuglijke slot van een lange zoektocht, was het weer tijd om aan de arbeid te gaan. Vandaag stond een interview met een van de oude knarren van Tagammu op het programma, Husayn Abd ar-Razik is de voornamelijk secretaris-generaal van de partij. Hij kon ons op zijn typisch gedistingeerde wijze opnieuw heel wat informatie meegeven, zij het dan eerder door wat hij niet zegt dan door wat hij wel zegt. Vervolgens keerden we terug naar het hotel om cash geld op te halen en te wisselen tegen Egyptische ponden om ons verblijf in Bella Luna te bekostigen. Heel wat heen en weer geloop dus.

Na een korte rustpauze met feteer in Gad, strekten we weer onze beentjes richting Tagammu waar Haisam ons voorstelde aan zijn 'Koreaanse' kennis Yung/Suzanna. Na een kort gesprek blijkt al snel dat Yung voor China Weekly werkt en Chinese is. Een kort intermezzo waarna we naar Tawfikeyya gaan - een korte theepauze op Midan Orabi buiten beschouwing gelaten. Hier nemen we hét interview van de week af; Sabri Zaki geeft ons een andere kijk op de revolutie en de verschillende facties die er aan deelnemen. Dit luidde het einde in van deze vruchtbare dag.


Feteer met fruit in Gad [spreek uit kèt]

Gisterenavond sloten we gezellig af met een bezoekje aan Zamalek en Anne-Marie, de huisgenote van Brecht in 2009. Een heel joviale dame die intussen werkt voor een overheidsinstantie en het heel lastig vindt de protocolregels na te leven; zeker wanneer je in acht neemt dat ze tot voor vorig jaar in een NGO werkte. Op onze terugweg naar huis passeerde de taxi voorbij Midan Tahrir. Het plein was volledig ontruimd. In de namiddag hadden we reeds gemerkt dat het leger pogingen ondernam om de sit-in die nog steeds plaatsvond op te doeken. Mensen kwamen ons toen al in de winkelstraat Talat Harb toegesneld met afgebroken tentjes en dekens, wat ons deed afzien van ons plan om de metro in Tahrir te nemen. Op dat moment was het nog niet duidelijk wie er achter de ontruiming van het plein zat. Vandaag weten we dat het een combinatie was van leger en staatsveiligheid in burger.


Het leger is nog steeds omnipresent in het centrum van de stad

Het wordt steeds duidelijker dat het regime - wie dat nu ook moge zijn - er alles aan doet om al hetgene dat naar de revolutie verwijst te ontmantelen. Zo zagen we vandaag ook, opnieuw in Talat Harb, militairen eigenaars van kraampjes met revolutionaire memorabilia aansporen om hun biezen te pakken. Het wordt afwachten hoe dit alles zal uitdraaien.


Pantservoertuig bij de Beurs/Borsa

Geen opmerkingen: