zaterdag 12 maart 2011

Dag 6: 'Zondag' in Cairo

Gisteren was het vrijdag, rustdag dus hier in Caïro. 's Morgens was het inpakken geblazen om van hotel te veranderen. Ons nieuwe verblijf ligt in hartje Wust-el-Balad (centrum van de stad). Het hotel ademt volledig de oude koloniale sfeer. Hoge plafonds, hoge deuren en oude parketvloeren. Alles is een beetje afgeleefd, maar wel netjes en onderhouden. Hier kunnen we wel een drietal weken verblijven.

Na al dat in- en uitpakken werd het tijd om eventjes een blik te werpen op wat er gaande was op het Tahrirplein. Vrijdagen zijn momenten van heviger protest, vooral na het middaggebed. Toen we daar aankwamen, zagen we al een grotere groep mensen die aan het protesteren waren. De actie stond in het teken van de eenheid tussen Kopten en Moslims. Hier en daar zagen we zelfs Koptische priesters een babbeltje houden met een aantal sympathisanten.

We ontmoetten hier ook Kareem, een jongeman waarmee we vorig jaar reeds kennis maakten. We besloten het plein te verlaten om een interview af te nemen. Toen we "het café" verlieten, liepen we twee oude bekenden tegen het lijf: Kamal Abu el-Eita en Kamal Abbas. Ik zeg wel oude bekenden, maar dit is de eerste keer dat we hen " in the flesh" ontmoetten. Vorig jaar hebben we tientallen malen proberen bellen en afspraken maken, maar steeds zonder succes. Kareem blijkt op een goed blaadje te staan met hen, en zo verkregen we nieuwe telefoonnummers waardoor we hopelijk volgende week hen eindelijk kunnen interviewen.

Nadien keerden we naar Tahrir terug, om uit te vissen wie er achter de grote, professioneel uitziende spandoeken zat. We maakten kennis met Busayna, een vrouw -duidelijk afkomstig uit de betere klasse- die een actie leidde rond de hervorming van de grondwet. Ze is de leidster van een organisatie genaamd "Egyptenaren tegen corruptie". We kregen haar nummer te pakken en zullen na het weekend een interview proberen regelen.

Hierna keerden we terug naar het hotel en verwenden onszelf -na wat tot nu toe een vruchtbare werkweek was- met een avonddiner in Nile Peking, een drijvend Chinees restaurant.


Brecht doet een Chineeske na.

Vandaag -zaterdag- komen Wim en Sofie aan in de luchthaven van Caïro. We hebben beloofd hen op te halen. Spannend wat hun eerste indruk zal zijn van de stad wanneer we van de luchthaven naar het centrum sjeezen!

Geen opmerkingen: