zondag 31 maart 2013

Dag 3 Another Brick in the Wall

Deze morgen hebben we het ontbijt overgeslagen en kozen we voor een brunch in de vorm van een Belgische wafel (!) en een broodje van Munch&Bagel. Voor foto's, zie twee jaar geleden. :-)

Vandaag is het ook de eerste echte werkdag. Ik moest nog een taak maken voor de godsdienstopleiding, dus daar heb ik me deze voormiddag op gesmeten met een behoorlijk resultaat. De school heeft ook een opvolgster gevonden, die ik zelfs nog ken van de jeugdbeweging en die me deze morgen ook contacteerde voor verdere info. Ook daar zal alles op z'n pootjes vallen. 

Na het maken van de taak was het tijd om ons richting eerste afspraak te begeven. We besloten eerst een ommetje te maken via ons oude hotel Osiris, waar we met "de muur" geconfronteerd werden. Deze muur, opgetrokken uit betonplaten, doorsnijdt de belangrijkste invalstraten van Tahrir en is bedoeld om betogers van het parlement en andere belangrijke instellingen weg te houden. Deze muur is ondertussen volgespoten met revolutionaire graffiti tegen het regime.


Zelfs belangrijke hoofdstraten zoals de Qasr al-Aini worden op deze manier geblokkeerd. Op Tahrir rijdt er maar een tiende van het verkeer meer in vergelijking met vroeger.


Ook slogans tegen de huidige Moslimbroederpresident Morsi


Op deze foto zien we twee interessante cartoons: aan de linkerkant een klassiek thema waarbij de farao de krijgsgevangenen afranselt... waarbij de farao natuurlijk symbool staat voor het regime; aan de rechterkant zien we Morsi die in de spiegel kijkt, maar zijn reflectie toont oud-president Mubarak - het oude en het nieuwe regime zijn dus één pot nat.

Vanavond interviewden we twee belangrijke leiders van een van de twee onafhankelijke vakbondsfederaties. Gelukkig dat we dit vandaag deden, want een van de twee oudjes was al zo hard aan het hoesten dat we vermoeden dat hij dra het bijltje erbij neer zal leggen wegens een of andere longaandoening... Komende zaterdag grijpt een grote meeting plaats van een regionaal vakbondscongres in Tanta (industriestad op weg naar Alexandrië) die we zullen proberen bijwonen. Geen stress, we nemen de trein!


Op weg naar het interview kregen we ook weer een prachtstaaltje te zien van 
"pimp my ride" Cairo-style!


Geen opmerkingen: