woensdag 3 april 2013

Dag 5-6 Succes met Tawfiq

Gisteren was het overdag rustig: koffie in "Beanos"; een bezoekje aan "Umm ad-Dunya", winkel met fair trade producten van Egyptische coöperaties; en lang wachten op Haisam in Tagammu. Rond 17u30 begon de werkdag, deze speelde zich niet af in wust al-balad (het centrum), maar in 6 October City, een satellietstad van Cairo, op ongeveer een uurtje rijden.

Onze oude zwarte taxi reed eerst vijftien kilometer in tweede versnelling en het was alsof we op een grasmachine zaten (zowel wat betreft geluid als snelheid...), maar hij vond dan toch nog een derde versnelling waardoor het vehikel van grasmachine naar tractor promoveerde en we vinnig de 26 Juli-autobaan afhobbelden.

Onderweg kregen we een prachtstaaltje van Amerikaanse urban planning te zien, waarbij groepen huizen in de woestenij worden neergepoot, vergezeld van de obligate "mall". De architecturaal meest inspirerende gebouwen waren meestal moskeeën of culturele instellingen.


In 6 October aangekomen, gingen we eerst naar een Syrisch restaurant, wat eigenlijk neerkwam op Egyptisch-Advanced: betere falafel, zelfde gerechten zoals humus, shawerma, kofteh, ... Maar het was zeer proper, rustig en professioneel.

Vervolgens gingen we naar het café voor het interview met Wael Tawfiq, waar Haisam al onmiddellijk het groot scherm voor de voetbalmatch: Barcelona - Saint-Germain had gespot. Aangezien we even op Wael moesten wachten, keken we mee naar de eerste helft. Toen de match begon, troepten langzaam aan zo'n honderd kijklustigen samen. Het leek alsof de halve stad naar het voetbal kwam kijken. Het werd algauw half negen toen Wael Tawfiq opdook... het zou een lange avond worden. En ik kreeg gelijk: pas om twaalf uur konden we het interview afronden. Maar Tawfiq deed zijn naam alle eer aan; het werd een groot "succes", aangezien we veel nieuwe informatie kregen. Ik begon even te vrezen dat we niet meer richting Downtown zouden geraken, maar na twintig minuten kwam er toch nog een taxi opdagen.

Toen we Downtown naderden, bleek de chauffeur niet te weten hoe hij naar Sharia Talaat Harb moest rijden, wat vreemd is aangezien dit het centrum van het centrum is. Ook Haisam bleef het antwoord schuldig en de chauffeur moest de weg vragen aan een politieagent en vervolgens nog eens aan een collega-taxichauffeur.

Vandaag staat er een interview op het programma met de leider van de andere onafhankelijke vakbondsfederatie en met een van de leiders van de Revolutionaire Socialisten. Misschien ronden we de avond af met de film Oz in het gezelschap van Haisam en zijn verloofde, Hala.

Geen opmerkingen: